Quantcast

Palangoje ir Juodkrantėje vakare liepsnos Lygės laužai

Rudens lygiadienis tampa vis populiaresne baltų genčių palikuonių švente, kai ant aukščiausių kalvų degami laužai. Per Lyges jie suliepsnoja ant piliakalnių, kalvų ir simbolizuoja baltų vienybę.

Rugsėjo 22-ąją minimas ne tik rudens lygiadienis, bet ir 1236 m. žemaičių ir žiemgalių laimėtas Saulės mūšis, kai buvo sutriuškinti Kalavijuočių ordino riteriai.

Laužai šią dieną paprastai uždegami pradedant temti – apie 20 val.

Ugnis ir dūmai, kylantys nuo piliakalnių, atkuria buvusią mūsų protėvių susižinojimo sistemą. Taip žinia apie priešus buvo labai greitai perduodama kaimynams.

Šiemet Lygė bus darbo dieną, antradienį, todėl daugelyje Lietuvos vietų laužai ta proga liepsnojo jau savaitgalį.

Drevernoje vietos gyventojai ir žmonės iš apylinkių bei uostamiesčio visą dieną minėjo šią šventę, o sutemus sudegino nendrines, baltų ženklus primenančias skulptūras.

Šiandien arčiausiai Klaipėdos laužai degs Palangoje ir Juodkrantėje.

Juodkrantės Gintaro įlankoje nendrinės skulptūros liepsnos skambant multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio ir jo grupės narių atliekamai muzikai.

Šiemet Juodkrantės nendrinės skulptūros primena žvaigždynus. Jas kūrė keturi skulptoriai – Egons Perševics iš Liepojos, Andrius Sirtautas iš Šilutės, Daumantas Kučas ir Aušra Jasiukevičiūtė iš Vilniaus.

Palangoje laužai turėtų liepsnoti ant Birutės kalno, o Šventojoje – Žemaičių alkoje.

Atokiau nuo Klaipėdos, ant Žemaitijos piliakalnių, laužai liepsnos kaip ir kasmet. Norintieji prisijungti, informaciją gali nesunkiai rasti internete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentas

Komentas portretas
Grazi kataliku svente! :)

xxl

xxl portretas
Grazios sventes
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių