Quantcast

Prieš teismą stojo Panemunės tiltą apgriovusi užsienietė: ryšį su Ukraina sutrikdė sprogimas?

Kauno apylinkės teismui trečiadienį pagaliau pavyko atversti Ukrainos pilietės Katerynos Yushko, išgarsėjusios po to, kai, būdama neblaivi, prieš pusmetį visureigiu taranavo Panemunės tiltą, bylą. Po užsitęsusių slėpynių ji prisijungė prie jau beveik penkis mėnesius šiame teisme įstrigusios savo bylos, vainikavusios šį kaskadinį triuką, nuotoliniu būdu iš Dnipropetrovsko srities, kurioje teigė šiuo metu gyvenanti.

Netikėta kontrataka

Tai įvyko, jau teismui gavus Kauno policijos pareigūnų, vykdžiusių nutartį atvesdinti K. Yushko į posėdį prievarta, tarnybinį pranešimą, kad jiems nepavyko rasti teisiamosios byloje esančiu jos gyvenamosios vietos adresu Kaune. 

Kaip jau rašyta, atvesdinti K. Yushko į teismą su policijos pagalba buvo nuspręsta nepavykus jos prisikviesti net į tris šios bylos posėdžius. Tačiau šią teismo užduotį vykdę policijos pareigūnai pranešė, kad, nuvykus byloje nurodytu K. Yushko adresu – į jos nuomotą butą Vaidoto gatvėje, šio duris atidaręs buto savininkas teigė, jog nutraukė sutartį su šia nuomininke dar pernai gruodį. Pareigūnai teigė, kad nepavyko jiems prisiskambinti K. Yushko ir byloje nurodytu jos mobiliuoju telefonu.

Tačiau, anot Kauno apylinkės teismo atstovės, prieš pat šiandien suplanuoto K. Yushko posėdžio pradžią buvo gautas jos advokato Edgaro Jautakio prašymas leisti jo ginamajai prisijungti prie šio posėdžio nuotoliniu būdu. Nuotoliniu būdu šiandieniniame posėdyje dalyvavo ir pats E. Jautakis.

Prisistačiusi teismui kaip specialųjį vidurinį išsilavinimą turinti dviejų vaikų, kuriems – penkeri ir penkiolika metų, mama, K. Yushko pareiškė, kad nori bendradarbiauti ir pagaliau išspręsti visas problemas. Tiesa, jai pradėjus duoti parodymus, kilo dėl to abejonių.

Kateryna Yushko (viršuje). „Kauno dienos“ nuotr.

Prieštaravo pati sau

Pasakodama teismui apie to vakaro, kai nesuvaldė ant Panemunės tilto visureigio, įvykius, K. Yushko jau kai kurias aplinkybes nurodė kitaip, negu ikiteisminį tyrimą atlikusiems teisėsaugininkams.

Pavyzdžiui, ji teigė, kad sužinojusi tą vakarą apie Ukrainoje kariavusio draugo žūtį, būdama ne savo namuose Kaune, o minėtame visureigyje, stovėjusiame prie A. Juozapavičiaus prospekte esančios „Šilo“ parduotuvės – per vaizdo skambutį. Su kuo, nepatikslino. Ir dėl minėtos žinios sukelto šoko išgėrė apie 300 gramų brendžio, taip pat nepatikslindama, kokiomis aplinkybėmis šis tada atsirado jai po ranka.

Pripažindama savo kaltę, kad vairavo visureigį, būdama neblaivi, K. Yushko teigė ir, kad žinojusi, jog už tai Lietuvoje gresia baudžiamoji atsakomybė. Tačiau, kadangi, pavartojus alkoholio, jautėsi gerai, nusprendė iš karto po to važiuoti namo. Juolab, kad važiuoti reikėjo netoli – tik iki Vaidoto gatvės, esančios už Panemunės tilto. Tačiau nesuvaldė ant jo visureigio dėl slidaus kelio.

„Niekada gyvenime nesu padarius jokio pažeidimo, nors jau vairuoju trylika metų!“ – teigė teismui K. Yushko, čia pat į savo advokato klausimą, ar ji prasitęsė leidimą gyventi Lietuvoje, kuris baigėsi jau daugiau kaip prieš pusantro mėnesio, K. Yushko atsakė, kad net nebandė, nes nėra sumokėjusi  jai Lietuvoje skirtų baudų, tarp kurių daugiausiai, kaip jau rašyta, – už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Lemtingu tapo nepatogiausias klausimas

Gana keistai K. Yushko aiškino teismui ir, kodėl nesutiko su jo skirta bausme už vairavimą esant girtesnei negu 1,5 promilės. K. Yushko teigė, kad nesutiko su skirtu areštu, nes turi du vaikus.  Nors, kaip jau rašyta, jai tada skirtos 30-ies parų arešto bausmės vykdymas buvo atidėtas aštuoniems mėnesiams.

Kateryna Yushko. „Kauno dienos“ nuotr.

Prokurorei Inai Zabielienei priminus K. Yushko, kad ši buvo sutikus sumokėti už tai, kad vairavo neblaivi visureigį, baudą, ir pasiteiravus, ar ji turėtų tam pinigų, teisiamoji teigė, kad kitą mėnesį kaip tik ketina dėl to atvykti į Lietuvą ir prašyti, kad jai būtų leista tą 1700 eurų baudą sumokėti dalimis.

Tada K. Yushko bylą nagrinėjanti teisėja Jolanta Ramonienė pasiteiravo teisiamosios, ar ji yra sumokėjusi nors vieną Lietuvos policijos skirtą baudą. K. Yushko teigė, kad dalį sumokėjo. Tačiau ne visas, nes reikėjo pinigų operacijai.

Na, o po to, teisėja paklausė K. Yushko, kuo ji gyvenime užsiima – kas yra jos pragyvenimo šaltinis? Ir vaizdo ryšys su K. Yushko dingo. Padėtį bandė gelbėti jos advokatas, tikindamas, kad jo ginamoji buvo užsiminusi apie galimą prastą interneto ryšį dėl vykstančių apšaudymų. Ir čia pat parašė K. Yushko SMS, į kurią ši atrašė, kad dingo elektra. Po to dar jiedu susiskambino ir K. Yushko patikslino, kad interneto ryšys dingo po to, kai kažkas netoliese sprogo.

Esant tokioms aplinkybėms, teko skelbti šiame teismo procese pertrauką. Kitas posėdis dėl didelio jo dalyvių užimtumo numatytas tik po mėnesio.     

Ir anksčiau dangstėsi karu

Kaip jau rašyta, K. Yushko apgriovė Panemunės tiltą pernykštės spalio 18-osios vakare – apie 22.30 val. Vos užvažiavusi ant jo visureigiu „Land Rover Range Rover Sport“  nuo Šančių pusės, ji nulėkė nuo važiuojamosios kelio dalies, kliudė keturis betoninius stulpelius, nušlavė dėžę su smėliu, trenkėsi į metalinius atitvarus bei troleibusų kontaktinio tinklo stulpą ir pakibo ant vieno rato ties pačia tilto atbraila, taip išvengdama nugarmėjimo į Nemuną.

Pirmuoju bandymu į policijos alkoholio matuoklį kaskadininkė pripūtė 1,85 promiles alkoholio. O po penkiolikos minučių – jau 2 promiles. Šių didėjimas reiškė, kad alkoholis buvo vartotas ne per seniausiai.

Išsiblaiviusi K. Yushko policijai teisinosi, kad tą vakarą – apie 20 val. sulaukė savo tautiečių, kaip ir ji besiglaudžiančių Lietuvoje, skambučio ir sužinojo, kad žuvo Ukrainoje su okupantais kovęsis jos draugas. Skausmą dėl to ji bandė malšinti alkoholiu. Ir nusipirko netrukus vadinamajame mažajame A. Juozapavičiaus „Šile“ 0,33 l talpos brendžio butelį. Jo turinį išgėrė viena – įsėdus į visureigį, pasistatytą prie minėtos parduotuvės. Kadangi po to jautėsi gerai, nusprendė grįžti į namus Vaidoto gatvėje, nors ir suprato, kad daro nusikaltimą. Tačiau dėl to, kad tuo metu lijo, ji nesuvaldė visureigio dėl šlapios kelio dangos. Tai įvyko ant Panemunės tilto, t. y. po to, kai sėkmingai pavyko įveikti beveik du trečdalius A. Juozapavičiaus prospekto.

Akcentus sudėjo liudytojai

Sudaužytame visureigyje, kurio draudimas buvo pasibaigęs jau prieš pusantro mėnesio, policija rado ir tuščią minėtos talpos brendžio butelį.

Tačiau K. Yushko nuotykių tą vakarą Žemuosiuose Šančiuose liudytojai buvo linkę dėti akcentus kitur. Šie pasakojo, kad „Land Rover“ įsuko prieš jų automobilį į A. Juozapavičiaus prospektą iš aikštelės ties minėtu „Šiliuku“. O, automobiliams susilyginus, visureigio vairuotoja demonstratyviai ėmė „spausti gazą“, norėdama įrodyti, kad jos transporto priemonė – pranašesnė. Ir po mesto iššūkio pabandyti su ja palenktyniauti nurūko dideliu greičiu Panemunės tilto link.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Po kurio laiko privažiavę šį tiltą, liudytojai išvydo tą patį visureigį jau sudaužytą.

Jo vairuotoja, kuriai išsiskleidusi oro pagalvė sužalojo veidą, tą patį vakarą atsidūrė Kauno klinikose, į kurias buvo nuvežta greitosios. Tačiau ilgai ten neužsibuvo, nes rimtesnių sužalojimų nepatyrė.

Siūlyta švelniausia bausmė

Už transporto priemonės vairavimą, esant girtesniam negu 1,5 promilės alkoholio, Lietuvos įstatymai nuo 2017-ųjų grasina bauda arba areštu, arba net laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Prokurorės I. Zabielienės pareiškime teismui baigti K. Yushko bylą baudžiamuoju įsakymu, atsižvelgus į tai, kad ji pripažįsta kaltę ir gailisi, be to, yra neteista, siūlyta skirti šiai nuo karo tėvynėje su dviem vaikais pabėgusiai ukrainietei švelniausią bausmę – baudą. Ir beveik minimalų – 2550 eurų jos dydį.

Tačiau dėl jau minėto prisipažinimo ir šią baudą dar siūlyta mažinti trečdaliu, dėl ko galutinis siūlytos bausmės dydis – 1700 eurų bauda.

Kartu su ja siūlyta ir dvejiems metams atimti iš K. Yushko teisę vairuoti bei konfiskuoti nusikaltimo įrankiu tapusį „Land Rover“.

Oficialiai niekur Lietuvoje nedirbanti K. Yushko su siūloma bausme sutiko, nes priešingu atveju bylos nebūtų galima baigti baudžiamuoju įsakymu.

Feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“, Regimanto Zakšensko nuotr.

Užkliuvo iškalbingas šleifas

Kauno apylinkės teismo teisėjai Živilei Bliūdžiuvienei nagrinėjant minėtą prokurorės prašymą, K. Yushko dalyvauti nereikėjo. O Ž. Bliūdžiuvienė skyrė jai ne siūlytą baudą, o areštą, atsižvelgdama į tai, kad K. Yushko net devyniolika kartų po to, kai įsikūrė Lietuvoje, bausta už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Ir nėra sumokėjusi jai skirtų baudų. Todėl mažai tikėtina, kad ji sumokės ir naują baudą.

Vietoj baudos K. Yushko skirtas 45 parų areštas, kuris atsižvelgus į prisipažinimą, taip pat sumažintas trečdaliu – iki 30 parų. Ir šio vykdymas atidėtas aštuoniems mėnesiams.

Be to, 36-erių K. Yushko įpareigota pradėti dirbti bei būti namuose nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu, ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų. Iš jos, kaip ir siūlė prokurorė, dvejiems metams atimta ir teisė vairuoti transporto priemones bei konfiskuotas visureigis, tapęs nusikaltimo įrankiu. Tiksliau, tai – kas iš jo liko.

Siurprizas po siurprizo

Nelaukdama, kol pasibaigs keturiolikos dienų terminas sutikti arba nesutikti su teismo skirta bausme – nepraėjus nė savaitei, K. Yushko pareiškė, kad su Ž. Bliūdžiuvienės skirta bausme nesutinka. Ir nori, kad būtų surengtas jos bylos nagrinėjimas teisme, kuriame dalyvautų ir ji pati.

Po tokio jos sprendimo byla perduota jau kitai Kauno apylinkės teismo teisėjai – J. Ramonienei.

Tačiau šiai atversti K. Yushko bylos pirmuoju bandymu nepavyko, nes sausio pradžioje surengtame teismo posėdyje nepasirodė to prašiusi teisiamoji. Šios advokatas E. Jautakis tada pateikė teismui pažymą apie jo ginamajai tądien diagnozuotą ligą, dėl kurios ji savaitei atleidžiama nuo dalyvavimo teismo procese.

Dėl labai didelio teisėjos J. Ramonienės užimtumo tada šiame teismo procese buvo paskelbta net septynių savaičių pertrauka. Tačiau atėjus suplanuoto antrojo posėdžio laikui, K. Yushko advokatas vėl informavo teismą, kad tik šiandien sužinojo apie naujas savo ginamosios sveikatos problemas – esą patekimą į ligoninę, kurioje laukia operacija, bet šį kartą jau jokių tai patvirtinančių dokumentų E. Jautakis nepateikė. Dėl ko kaltinimą K. Yushko byloje palaikanti prokurorė I. Zabielienė jau buvo linkusi įžvelgti galimą bylos vilkinimą. Ir kėlė klausimą, ar nereikėtų teismui imtis priemonių į kitą posėdį jau atvesdinti teisiamąją prievarta. Tačiau teisėja tokio sprendimo tada nepriėmė.

Paslaptis tapo vieša

Tarp K. Yushko bylos perdavimo teismui ir pirmojo bandymo ją atversti moteris Klaipėdos policijos buvo nubausta už vertimąsi prostitucija, kas tik patvirtino įtarimą, iš ko ji pragyvena Lietuvoje su dviem nepilnamečiais vaikais, niekur oficialiai nedirbdama, nors pusmetį ir buvo registruota Užimtumo tarnyboje.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, panašu, kad K. Yushko jau išvedė iš kantrybės ir Klaipėdos policiją, nes minėta pernykščių Kalėdų išvakarėse jai skirta bauda už pakartotinį vertimąsi prostitucija buvo maksimali – 300 eurų.

Beje, K. Yushko iki šiol jos, kaip ir baudų, skirtų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, yra nesumokėjusi. O pastarasis faktas patvirtina įtarimą, kad ji gali būti apsimelavusi ir, teigdama, jog minėta gausa Kelių eismo taisyklių pažeidimų, padarytų su jos vardu Lietuvoje registruotu visureigiu, yra susiję su tuo, kad ji dažnai šį skolina savo tautiečiams. Pagal mūsų įstatymus, nustačius leistino greičio viršijimo faktą, jeigu automobilio savininkas neišduoda, kas tuo metu naudojosi jo transporto priemone, baudžiamas jis pats. Tačiau tokiu atveju K. Yushko galėjo išsireikalauti iš tikrų kaltininkų sumokėti jai policijos skirtas baudas.

Slėpynės užsitęsė

Per pertrauką tarp pirmojo ir antrojo bandymo atversti K. Yushko bylą ji Kauno policijos už minėtą įvykį ant Panemunės tilto, sukėlusį didelį atgarsį, buvo nubausta minimalia 12 eurų bauda. O kovo pradžioje baigėsi šios karo pabėgėlės laikinasis leidimas gyventi Lietuvoje, kurio ji, kaip paaiškėjo, neprasitęsė.

Tai paaiškėjo praėjusią savaitę – trečią kartą bergždžiai susirinkus į K. Yushko bylos posėdį, kuris buvo surengtas dar už aštuonių savaičių pertraukos po antrojo bandymo nesėkmingai prisišaukti ją į teismą.

Ir šiame posėdyje pasirodė tik K. Yushko advokatas, kuris ne tik nepateikė jokių dokumentų, pateisinančių jo ginamosios neatvykimą praėjusį kartą, bet ir nežinojo, kodėl ji nedalyvauja posėdyje ir šiandien. E. Jautakis teigė, kad pranešė K. Yushko SMS apie jo laiką.  Ši atrašė savo kalba „gerai“. Ir daugiau su savo ginamąja, kaip tikino E. Jautakis, jis nebuvo susisiekęs.

Susisiekti su K. Yushko tądien bandė teismo posėdžio sekretorė. Tačiau paskambinus teisiamosios telefonu, buvo panašu, kad jo savininkės nebėra Lietuvoje. Tai buvo nuspręsta patikrinti, tenkinus pakartotinį prokurorės prašymą į šiandieninį šios bylos posėdį atvesdinti K. Yushko prievarta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>Londonietis \\\\\.../////

>>>Londonietis  \\\\\...///// portretas
>Kur u'Kropas praėjo tai ir žydui nėr ką veikt ir tai ne iš piršto laužta.

Londonietis

Londonietis portretas
Vyt lauk visus tuos chacholus paprasaikas.Jie naudojasi,kad pas juos karas,jie kaip cigonai.

lietuva

lietuva portretas
kekse yra kekse
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių