Quantcast

Ieško būdų spręsti didėjančio nedarbo problemą

  • Teksto dydis:

Užimtumo tarnybos (UŽT) pateiktuose šių metų sausio duomenyse akį patraukia vis didėjantys nedarbo skaičiai. Padidėjusius rodiklius, galimas nedarbo priežastis ir sprendimo būdus kartu su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu, vicemere Raminta Popoviene, administracijos direktoriaus pavaduoja Rūta Černiauskiene ir Socialinės paramos skyriaus specialistais aptarė UŽT Kauno klientų aptarnavimo departamento direktorius Tautvydas Bielozarevičius.

UŽT 2024 m. sausio 1 d. duomenis, Lietuvoje registruoti 162 tūkst. bedarbių (2023 m. – 156,1 tūkst.), Kauno rajone – 6 167 (2023 m. – 5 835), iš jų ilgalaikių bedarbių 1 464. Savivaldybės teritorijoje registruoto nedarbo rodiklis – 9,4 proc. (0,1 proc. didesnis nei 2023 m.) nuo visų darbingo amžiaus gyventojų.

„Toks nedarbo rodiklis tikrai stebina, ypač kai Kauno rajone per metus atsidaro daugiau kaip 800 įmonių, o darbo užmokestis yra ketvirtas pagal dydį Lietuvoje. Mūsų krašte tikrai netrūksta mažesnės ar didesnės kvalifikacijos reikalaujančių darbų. Reikia ieškoti būdų, ką šioje situacijoje bendromis jėgomis dar galėtume padaryti“, – svarstydamas, kokios priežastys gali turėti įtakos ilgalaikio nedarbo problemai, kalbėjo V. Makūnas.

Anot Socialinės paramos skyriaus vyriausiojo specialisto (atvejo vadybininko) Edvino Urbono, dalis ilgalaikių bedarbių vengia dirbti, nes turi skolų, priklausomybių, slaugo artimus asmenis, dėl ribotų susisiekimo galimybių neturi sąlygų atvykti į darbo vietą arba dirba nelegaliai. Kitiems stinga motyvacijos ir aktyvumo ieškant darbo ar naujų karjeros galimybių, o dėl ilgalaikio nedarbo praranda ir socialinius įgūdžius.

Pasitarimo metu visi vieningai pritarė, kad labai svarbu įvertinti kiekvieno asmens atvejį, kokios priežastys lemia jo nedarbą. Jeigu kliūtis iš tikrųjų egzistuoja – reikia ją identifikuoti, suteikti paslaugų, kurios galėtų pašalinti problemą, ir tada grąžinti į darbo rinką. Jeigu žmogus tik piktnaudžiauja situacija, reikia imtis griežtesnių priemonių.

„Kiekvienas atvejis individualus, todėl visus juos reikėtų analizuoti ir įvertinti situaciją. Taip pat reikia tobulinti ir patį užimtumo problemos sprendimo modulį, žmogui užtikrinant saugias, poreikius patenkinančias pajamas ir sudarant sąlygas visos dienos užimtumui“, – teigė T. Bielozarevičius.

Tokiems nedarbo pinklėse įstrigusiems asmenims Kauno rajono savivaldybė jau kurį laiką tiesia pagalbos ranką ir padeda sprendžiant kliūtis. Su užimtumo iššūkiais susiduriantys asmenys mokomi finansinio raštingumo, krizių valdymo, jiems taikoma priklausomybių prevencija, teikiamos teisininko konsultacijos, pavežėjimo ir motyvavimo paslaugos, kita kompleksinė pagalba.

Pasitarimo metu vieningai nutarta, kad artimiausiu metu reikia padaryti gilesnę ilgalaikio nedarbo priežasčių nustatymo analizę ir parengti veiksmų planą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių