Quantcast

Moliūgas – gardžiausia rudens daržovė (receptai)

  • Teksto dydis:

Rudens sezonas neįsivaizduojamas be ryškiaspalvių moliūgų ir jų patiekalų. Ši daržovė turi neišsemiamų galimybių, todėl verta ištrūkti iš įprasto valgiaraščio rutinos. Kurti naujus patiekalus iš moliūgų gali būti smagus kulinarinis užsiėmimas, dovanojantis dar nepatirtų skonių.

Moliūgų sriuba

Sriubai:

1 kg moliūgo,

5 dideli pomidorai,

1 svogūnas,

1 nedidelis poras,

kelios česnako skiltelės,

1 nedidelis gabalėlis imbiero,

1 aitrioji paprika,

200 ml kokosų pieno,

1 šaukštelis kario,

druskos,

kelios čiobrelių šakelės,

šviežių ar šaldytų krevečių.

Petražolių pesto padažui:

100 g alyvuogių aliejaus,

100 g moliūgų sėklų,

1 sauja petražolių,

keli šalavijų lapeliai,

80 g fetos,

1 skiltelė česnako,

druskos.

Supjaustę moliūgą nedideliais gabalėliais, apšlakstykite jį alyvuogių aliejumi ir gerai įtrinkite. Tuomet į kepimo skardą sudėkite moliūgą, pusiau perpjautus pomidorus ir čiobrelių šakeles. Viską kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje, kol moliūgai taps minkšti. Keptuvėje apkepkite sukapotą svogūną, česnaką, imbierą ir aitriąją papriką. Suberkite karį, viską gerai išmaišykite ir dar pakepinkite. Tuomet į virtuvinį kombainą sudėkite keptus moliūgus, pomidorus ir pakepintas daržoves. Supilkite sultinį nuo keptų daržovių ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Sutrintus moliūgus supilkite į puodą su kokosų pienu, įdėkite druskos ir užvirkite. Paruoškite petražolių pestą: į maisto smulkintuvą supilkite alyvuogių aliejų, suberkite moliūgų sėklas, petražoles, česnaką, druską ir viską sutrinkite. Suberkite sūrį ir dar kartą sutrinkite. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką ir sudėkite krevetes. Gerai viską apkepkite ant kaitrios ugnies. Į dubenėlį įpilkite sriubos ir pagardinkite ją šaukšteliu pesto padažo ir keliomis krevetėmis.

Moliūgų rizotas su sūriu

2 šaukštai sviesto,

150 g smulkintų svogūnų,

180 g ilgagrūdžių ryžių,

120 ml baltojo sauso vyno,

1 l karšto vištienos sultinio,

120 g moliūgų tyrė, sutrinta iš likusio moliūgo minkštimo,

60 g tarkuoto fermentinio sūrio,

30 g tarkuoto parmezano,

žiupsnelis malto muskato riešuto,

žiupsnelis Kajeno paprikų,

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jame pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps permatomas (5–7 min.). Suberkite ryžius ir toliau kepkite dažnai maišydami, kol jie pasklis malonus aromatas (dar apie 2 min.). Supilkite baltąjį vyną ant ryžių mišinio. Dažnai maišydami virkite, kol ryžiai sugers vyną (5–7 min.). Į ryžių mišinį įmaišykite 240 ml vištienos sultinio, dažnai maišydami virkite, kol sultinys įsigers (5–7 min.). Toliau pilkite likusį sultinį. Nukelkite puodą nuo ugnies ir į ryžių mišinį įmaišykite moliūgų tyrę, fermentinį sūrį, parmezaną, maltą muskato riešutą ir Kajeno paprikas. Maišykite, kol sūris išsilydys.

Moliūgų tiramisu

1/2 puodelio maskarponės,

2 1/2 puodelio riebios grietinėlės,

200 g sausainių „Damų piršteliai“,

400 g moliūgų tyrės,

1/2 puodelio šviesaus rudojo cukraus,

3/4 šaukštelio malto imbiero,

3/4 šaukštelio malto cinamono,

1/4 šaukštelio druskos,

žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto,

2 puodeliai atvėsintos kavos,

3/4 puodelio granuliuoto cukraus,

šokolado drožlių ir cukruotų imbierų papuošti.

Maskarponę, grietinėlę ir moliūgų tyrę 30 min. palikite kambario temperatūroje, kad būtų lengviau sumaišyti. Dideliame dubenyje išplakite moliūgų tyrę su ruduoju cukrumi, imbieru, cinamonu, druska, muskato riešutu ir 1/2 puodelio granuliuoto cukraus. Sudėkite maskarponę ir 1 1/2 puodelio riebios grietinėlės. Elektriniu maišytuvu paplakite moliūgų mišinį vidutiniu greičiu. Vidutiniame dubenyje sumaišykite paruoštą kavą su 2 šaukštais granuliuoto cukraus, kol jis ištirps. Į kavą pamirkykite abi „Damos pirštelių“ puses ir išdėliokite juos vienu sluoksniu pasirinktame inde. Ant viršaus užtepkite 1 puodelį moliūgų putėsių. Taip sluoksniuokite dar kelis kartus, baigdami moliūgų putėsių sluoksniu. Uždenkite ir palaikykite tiramisu šaldytuve per naktį. Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu iki standumo išplakite likusį 1 puodelį grietinėlės su likusiais 2 šaukštais granuliuoto cukraus. Užpilkite plaktą grietinėlę ant tiramisu, papuoškite susmulkintu šokoladu, cukruotais imbierais ir patiekite.

Moliūgų pyragas

1 kg moliūgo, nulupto ir išskobto,

750 g pusžiedžiais plonai supjaustytų svogūnų,

250 g kietojo sūrio,

700 g sluoksniuotos šaldytos tešlos,

50 g sviesto,

2 skiltelės česnako,

1 šaukštas susmulkintų šalavijų,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 kiaušinis,

1 šaukštas miltų,

druskos,

pipirų.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, česnakus, šalavijus, suberkite druską, pipirus ir kepkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, apie 20–25 min., kol svogūnai suminkštės ir taps auksinės spalvos. Palikite atvėsti. Moliūgą supjaustykite 5 mm storio griežinėliais ir apšlakstykite aliejumi. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite moliūgą po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės. Palikite atvėsti. Ant šiek tiek miltais pabarstyto darbastalio atšildykite ir iškočiokite tešlos gabalėlius, sujunkite juos į vieną stačiakampį, kad išeitų šiek tiek mažesnis už kepimo skardą lakštas. Perkelkite jį ant skardos. Užtepkite pusę svogūnų mišinio, palikdami 2,5 cm kraštelį. Ant viršaus uždėkite pusę moliūgo griežinėlių, išdėliokite pusę pjaustyto sūrio. Šiuos sluoksnius pakartokite, pagardinkite druska ir pipirais. Likusią tešlą iškočiokite taip, kad išeitų šiek tiek didesnis lakštas. Įdarą aptepkite plaktu kiaušiniu ir ant viršaus uždėkite antrą tešlos gabalėlį. Apspauskite kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Aptepkite viršų plaktu kiaušiniu. Kepkite įkaitintoje iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 25–30 min. ar ilgiau, kol pyragas išsipūs ir įgaus auksinę spalvą. Palikite šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite griežinėliais ir patiekite



NAUJAUSI KOMENTARAI

bjaurastis

bjaurastis portretas
visiška

Beždžionavimas

Beždžionavimas portretas
Tai pati neskaniausia daržovė, kaip begardinsi, tiek kiek reikia visko pridėti, kad būtų galima valgyti , bereikalingas triūsas. Manau , kaip visada mados dalykas, tas pats kaip ir cukinijos. Brangieji patys save drąsinat.

Zenius

Zenius portretas
Moliūgus valgau visus metus. Išverdu su kitom daržovėm ir sutrinu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių