Quantcast

Maisto tinklaraštininkę dalytis receptais paskatino draugės

„Vieni medituoja, kiti tapo, o aš gaminu ir taip atsipalaiduoju“, – sako maisto tinklaraščio „Neatrasti skoniai“ kūrėja Laura Grikienė. Visada mėgusi gražiai patiekti maistą ir dalydamasi savo receptais instagramo profilyje Laura lieka ištikima savo principams: nors pirmenybę teikia skoniui, estetika jai taip pat svarbi.

Gaminti privertė gyvenimas

Vaikystėje gaminimas Lauros nedomino, nors pavalgyti skaniai, ragauti ko nors naujo visuomet labai mėgo. Pradėti gaminti ją, kaip sakoma, privertė gyvenimas, kai išsikraustė iš tėvų namų ir išvyko studijuoti į Vilnių.

„Praėjusi gaminti mėgau eksperimentuoti, išbandyti kažką naujo, – pasakoja pašnekovė. – Dar vienas mano pomėgis buvo fotografuoti. Savo pagamintų patiekalų nuotraukų turiu nuo 2011 m., bet niekur jų nekėliau, tik dalydavausi su draugėmis. Tačiau kartą jos pasakė, kad gana sudėtinga susirasti receptą tarp susirašinėjimų, tad gal man reikėtų juos kažkur kitur įkelti. Tada pradėjau receptus kelti į instagramo paskyrą „Neatrasti skoniai“ – tiek dėl savęs, kad išsaugočiau savo mėgstamų, pavykusių patiekalų receptus, tiek ir dėl draugų, kad lengviau būtų surasti.“

Maistas – labai svarbus

Laura pasakoja, kad nuo vaikystės turėjo valgymo ritmą ir pietūs 12–14 val. jai buvo šventa. Tad dar ir dabar, kad ir kur būtų, pietų niekada nepraleidžia.

„Praleidus ar pavalgius vėliau, visą likusią dieną vis tiek jausdavausi alkana ir tai turėdavo įtakos mano nuotaikai. Maistas man labai svarbus, nes, skaniai pavalgius, gera nuotaika garantuota visai dienai“, – sako moteris.

Paklausta, kaip apibūdintų savo mitybą, kokių svarbiausių principų laikosi, pašnekovė teigia dar neatradusi idealios mitybos sau. Kol kas tiesiog išsikėlusi tikslą neriboti savęs, nesilaikyti griežtų dietų, o valgyti sąmoningai – klausyti savo kūno, suprasti, kada iš tiesų alkana, o kada tiesiog norisi kažko skanaus. Ji stengiasi rinktis produktus, kurie suteikia daugiausia sotumo, pavyzdžiui skaidulų gausūs produktai ar baltymai.

Idėjų gausu

Idėjos, ką gaminti, Laurai gimsta įvairiai. Vasarą, rudenį ji gamina iš to, ką turi, nes maišus gėrybių parsiveža iš kaimo. Kitais sezonais, kai produktus tenka pirkti parduotuvėse, semiasi įkvėpimo iš televizijos laidų apie maisto gaminimą, aplankytų restoranų, kavinių, kelionių.

„Daugelio šalių virtuvės man patinka, bet dažniausiai gaminu Italijos ir Azijos virtuvių patiekalus, sako pašnekovė. – Draugai nustemba, kad labai retai mano virtuvėje yra pieno – jo kasdien nevartojame, perku nebent pyragams. Dažniau turime augalinio pieno. Įvairių azijietiškų padažų pas mane galima rasti visuomet – turiu jų visą šaldytuvo lentyną. Taip pat daug prieskonių – viena spintelės lentyna skirta vien tik jiems, nes kartais į patiekalą užtenka įdėti vieną neįprastą prieskonį ir skonis jau kitoks.“

Pagrindiniai Lauros patiekalų ragautojai ir vertintojai yra šeima ir draugai – jų nuomonė jai yra svarbiausia ir reikšmingiausia. Kokį vaidmenį, jos manymu, tinklaraštyje vaidina patiekalų nuotraukos?

„Kadangi mano pačios pagamintų patiekalų daugiau niekas, išskyrus šeimos narius ir draugus, negali paragauti, išvaizda labai svarbi. Pasitaikė atvejų, kai patiekalas buvo labai skanus, bet gražiai jo nufotografuoti nepavykdavo, tad instagrame toks receptas dėmesio sulaukė mažiau. Apskritai kalbant, ne apie socialinius tinklus, aš esu už skonį – restorane man skonis svarbiau nei išvaizda.“


Burokėliai su ožkos sūriu ir medumi

Burokėliai,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

ožkų sūris,

pistacijų riešutai,

medus,

druska.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

Supjaustykite burokėlius, apšlakstykite aliejumi ir druska. Kepkite orkaitėje apie 15–20 min. Patiekite su ožkų sūriu, pistacijomis ir medumi.

 

Juodi makaronai su moliūgų piurė ir voveraitėmis

Juodi sepijų rašalo makaronai,

200 g voveraičių (alternatyva – shimeji grybai),

kietasis sūris,

sviestas,

šviežios petražolės,

druska.

Moliūgų piurė:

1 sviestinis moliūgas,

3 skiltelės česnako,

1 svogūnas,

100 ml grietinėlės,

aliejus,

druska.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Supjaustykite moliūgą į mažesnius gabalus (pavyzdžiui, šešias dalis), sudėkite į kepimo indą, apipilkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite druska ir kepkite, kol suminkštės. Perpjaukite per pusę svogūną (nebūtina lupti), sudėkite jį ir česnako skilteles (neluptas) į foliją, apipilkite šlakeliu aliejaus, suvyniokite ir dėkite kepti į orkaitę kartu su moliūgu. Likus 15 min. iki moliūgų kepimo pabaigos, užvirkite puode sūdytą vandenį ir virkite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto, sudėkite voveraites, pasūdykite ir kepkite, kol makaronai verda. Nulupkite moliūgo žievę, išimkite sėklas ir moliūgo masę sudėkite į trintuvą, kartu įdėkite nuluptus svogūną, česnaką, įpilkite grietinėlės. Viską sutrinkite. Paragaukite, ar nereikia dar druskos. Makaronus su moliūgų piurė ir voveraitėmis patiekite apibarstę tarkuotu kietuoju sūriu ir petražolėmis.

 

Burokėlių spagečiai su burata

2 vidutinio dydžio burokėliai,

100 g graikinių riešutų,

6 šaukšteliai pesto (apie 60–70 g),

2 šalotiniai svogūnai,

2 skiltelės česnako,

2 buratos (alternatyva – mocarela, feta, ožkų sūris),

2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus,

druska,

pipirai,

itališkų žolelių prieskoniai,

šviežias bazilikas.

Susmulkinkite ir pakepinkite riešutus. Atidėkite juos į šalį. Supjaustykite burokėlius elektrine pjaustykle daržovėms pjaustyti ilgomis siauromis juostelėmis, kad būtų panašūs į spagečius. Supjaustykite svogūnus ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Supjaustykite česnaką ir pakepinkite su svogūnu porą minučių. Sudėkite burokėlius, užbarstykite druskos, pipirų, žolelių prieskonių ir išmaišykite. Kepkite apie 5 min., kol jie šiek tiek sukris (burokėliai turi būti traškesni, o ne minkšti kaip košė). Tuomet įdėkite pesto ir pakepkite dar 2 min. Patiekite su burata, riešutais ir baziliko lapeliais.

 

Portobelo grybų kepsnys su grikiais ir tahini grybų piurė

2 portobelo grybai,

100–150 g grikių,

200 g pievagrybių,

pupų daigai (tinka ir gražgarstės),

1 šalotinis svogūnas,

2 skiltelės česnako,

2 šaukštai sviesto,

2 šaukštai jogurto,

1 šaukštas tahini sezamo sėklų pastos,

2 šaukštai vorčesterio padažo,

1 šaukštas sojų padažo,

1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,

šviežias arba džiovintas čiobrelis,

druska ir pipirai.

Ištirpinkite sviestą keptuvėje ir sudėkite pievagrybius. Kepkite, kol suminkštės. Kol kepa pievagrybiai, sumaišykite sojų ir vorčesterio padažus, aliejų ir užpilkite mišiniu portobelo grybus, palikite, kad pasimarinuotų. Sudėkite svogūnus, druską, pipirus ir čiobrelius į keptuvę su pievagrybiais ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite česnaką ir kepkite porą minučių. Užvirkite puode pasūdytą vandenį ir sudėkite virti grikius pagal pakuotės instrukcijas. Atskirame inde sudėkite keptus pievagrybius, įdėkite jogurto, tahini pastos ir susmulkinkite smulkintuvu. Į įkaitintą keptuvę sudėkite portobelo grybus ir, spaudžiant juos, apkepkite po 2 min. iš abiejų pusių. Patiekite su žalumynais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių