Quantcast

Kalėdinėms vaišėms – sveikesni pasirinkimai (receptai)

Maisto tinklaraščio „Valgykime sveikiau“ autorė Jūratė Navikienė primena, kad ir planuojant šventinį valgiaraštį, ir vaišinantis reikia nepamiršti saiko. Ji ragina daugiau dėmesio skirti ne maistui, bet bendravimui, o vaišių stalui paieškoti naujų, sveikesnių skonių.

„Tegul didesnę lėkštės dalį užima daržovės – ne tik daugelio taip mėgstama balta mišrainė“, – sako J. Navikienė.

Ji pataria paruošti vaišių stalui bent vieną naują sveikatai palankų patiekalą. Tai galėtų būti salotos iš kiek primirštų raudongūžių kopūstų – smulkiai sutarkuotų, pagardintų obuoliais, džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais.

Paprastos paruošti, bet labai gardžios orkaitėje keptos šakninės daržovės – burokėliai, salierai, pastarnokai, morkos. Vietos ant stalo turėtų atsirasti ir raugintoms daržovėms, nes jos – puiki pagalba žarnynui, kai valgote sunkiau virškinamą ir riebų maistą. O kad šventinis stalas nepritrūktų žalios spalvos, galima įsigyti įvairiausių daigelių (ypač skanu – saulėgrąžų daigai).

Ar augalinės mitybos šalininkų Kalėdos be kepsnių, be saldumynų? „Juk galima ne atsisakyti saldumynų, bet juos pasigaminti sveikatai palankesnius, vengiant rafinuotų miltų, didelio kiekio cukraus ir vadinamųjų blogųjų riebalų. Kepsniai? Nuoširdžiai pasakysiu, kad jų visai nepasigendu. Renkuosi augalinės kilmės baltymų turinčius maisto produktus, kurių gausa ir skonių įvairovė niekada neleidžia valgyti nuobodaus maisto. O skaitytojams noriu palinkėti per šias šventes atrasti naujų skonių“, – sako J. Navikienė.


Šviežių burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis

2 burokėliai,

1 citrina (reikės sulčių),

2 rūgštesni obuoliai,

3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus,

100 g graikinių arba karijų riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje,

200 g džiovintų slyvų, supjaustytų plonomis juostelėmis,

žiupsnis druskos,

1 citrinos šviežiai tarkuota žievelė (tik geltonoji dalis ir geriausia naudoti ekologišką).

Burokėlius nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais (maisto kombainu arba rankine trintuve). Užpilkite citrinos sultimis, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Jei trūksta rūgštelės ar druskos, įdėjite daugiau. Leiskite burokėliams pasimarinuoti apie 30 min. Obuolius sutarkuokite stambesne trintuve ir suberkite į burokėlius. Taip pat sudėkite smulkintas slyvas, pilkite aliejaus ir viską išmaišykite. Jei iš karto nevalgysite, paruoštas salotas laikykite sandariame inde šaldytuve iki 5 dienų. Smulkintus riešutus ir šviežiai nutarkuotą citrinos žievelę ant salotų užberkite prieš pat valgant.

Grybų paštetas

1 šaukštas aliejaus,

1 svogūnas,

3 česnako skiltelės,

250 g lėkštųjų ar įprastų pievagrybių,

20 g džiovintų baravykų,

240 g konservuotų ar virtų baltųjų pupelių,

50 g graikinių riešutų,

2 šaukštai mielių dribsnių,

1 šaukštelis džiovintų raudonėlių,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

2 ar daugiau šaukštų skysčio, likusio nuo išmirkytų džiovintų baravykų,

druskos ir pipirų pagal skonį,

patiekimui – spanguolės, smulkinti graikiniai riešutai, šviežias čiobrelis ar petražolės.

Džiovintus baravykus išmirkykite vandenyje (jį pasilikite, neišpilkite). Aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus, lėkštuosius pievagrybius, baravykus. Pabaigoje suberkite smulkintus česnakus, pasūdykite ir įberkite pipirų. Atvėsinkite. Į trintuvą suberkite visus ingredientus ir susmulkinkite iki vientisos tekstūros. Jei per tiršta, įpilkite šaukštą kitą nuo baravykų mirkymo likusio skysčio. Patiekiant užberkite smulkintų graikinių riešutų, spanguolių, čiobrelių ar petražolių. Galima ant viršaus užpilti šiek tiek aliejaus, kad nedžiūtų paviršius.

Veganiškas piemenėlių pyragas

200 g (1 stiklinė) žaliųjų arba juodųjų lęšių,

3 stiklinės daržovių sultinio arba vandens,

2 lauro lapai,

geras žiupsnis džiovintų raudonėlių,

keli kvapieji pipirai,

apie 1 kg bulvių,

1 stiklinė augalinio pieno,

50 g augalinio sviesto,

muskato riešutas,

2 česnako skiltelės (smulkiai sukapotos),

2 svogūnai (susmulkinti),

3 morkos (supjaustytos kubeliais)

apie 8 lėkštieji pievagrybiai, supjaustyti griežinėliais,

alyvuogių aliejus kepimui,

200 g šaldytų žirnelių,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Lęšius išvirkite daržovių sultinyje arba pasūdytame vandenyje kartu įmetę kelis lauro lapus, džiovinto raudonėlio ir kvapiųjų pipirų. Išvirkite bulves sūdytame vandenyje ir nusunkite (sunką pasilikite). Bulves sutrinkite kartu su karštu pienu ir sviestu (jei košė per tiršta – įpilkite likusios sunkos arba pieno), pasūdykite, įberkite pipirų ir tarkuoto muskato. Svogūnus su morkomis apkepkite įkaitintoje keptuvėje su vienu šaukštu aliejaus, kol suminkštės. Pabaigoje sudėkite česnakus, pakepkite apie minutę, šiek tiek pasūdykite ir atidėkite į šalį. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir suguldykite grybus vienu sluoksniu (visi iš karto netilps, tad kepkite dalimis). Lengvai apkepus vienai pusei, apibarstykite druska, pipirais ir apverskite. Kitą pusę taip pat pasūdykite ir užberkite maltų pipirų. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo indą ištepkite nedideliu kiekiu aliejaus. Į paruoštą kepimo indą pirmiausia sudekite keptas morkas su svogūnais ir česnakais, tada suberkite virtus lęšius, žirnelius, ant jų suguldykite grybus ir galiausiai ant viršaus sudėkite bulvių košę. Šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol paviršius švelniai apskrus.

Moliūgų pyragas

400 g moliūgo tyrės,

20 minkštų datulių,

200 ml augalinio pieno,

100 ml skysto kokosų aliejaus,

320–350 g pilno grūdo speltos miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

1 šaukštelis sodos,

po 2 šaukštelius cinamono ir imbiero,

po 1 šaukštelį kardamono ir muskato,

1 šaukštas acto,

po 100 g razinų ir džiovintų spanguolių (galima keisti kitais džiovintais vaisiais ar uogomis),

Glajui:

100 g anakardžių (mirkytų vandenyje bent dvi valandas),

1/4 stiklinės augalinio pieno,

20 g skysto kokosų aliejaus,

2 šaukštai klevų sirupo,

1 šaukštelis vanilės esencijos,

1 šaukštas citrinos sulčių.

Pasigaminkite glajų – visus ingredientus suplakite ir dėkite į šaldytuvą kad truputį sukietėtų. Nuplautas be kauliukų datules (jei kietos – prieš tai išmirkykite vandenyje) kartu su moliūgo tyre, pienu ir aliejumi sutrinkite rankiniu trintuvu ar maisto kombainu. Visus prieskonius, kepimo miltelius ir sodą sumaišykite su 320 g miltų. Į juos įpilkite skystą masę, citrinos sultis, razinas ir spanguoles. Jei tešla per skysta (tai priklauso nuo naudojamos moliūgo tyrės tirštumo), po truputį berkite daugiau miltų. Masė turi būti tirštos grietinės konsistencijos ir kabinama šaukštu (netekanti). Sudėkite tešlą į kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol ištrauktas medinis pagaliukas lieka švarus. Leiskite kiek atvėsti formoje, paskui perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Aptepkite paruoštu glajumi. Puoškite šviežiomis spanguolėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių