Quantcast

Kaip Velykų stalą paversti nepamirštamu?

  • Teksto dydis:

Artėjančios Velykos yra viena gražiausių pavasario švenčių, labiausiai įkvepiančių puoštis ir puošti savo namus. Bet ar žinote, kaip paruošti Velykų stalą, kad jis viliotų ne tik gardžiais patiekalais, bet ir nepamirštama išvaizda? Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ receptų autorius Martynas Praškevičius pasakoja, kad neįsivaizduoja Velykų be stilingai ir kruopščiai papuošto stalo.

Dėmesys detalėms

„Pagrindinių patiekalų Velykoms ruošiame ne tiek ir daug: ant stalo būtinai turime šviežių salotų, kiaušinių ir vieną pagrindinį patiekalą, pavyzdžiui, keptą antį. Aš daugiau dėmesio skiriu mažesnėms detalėms ant stalo – kaip patiekiu sviestą ir duoną, kokiomis medžiagomis papuoštas pats stalas. Labai svarbu stalo neperkrauti pagrindiniais patiekalais, kad sudarytume iš tiesų šventinį įspūdį“, – pasakoja Martynas.

„Švęskite pavasarį ir iki Velykų prisidaiginkite įvairių sėklų, pavyzdžiui, žirnių ar saulėgrąžų. Jomis ir puoškite Velykų patiekalus. Sėklas sudėkite ant vatos stiklainyje, apšlakstykite vandeniu ir laikykite uždarę sandariai, kol pradės dygti. Tuomet atidarykite ir auginkite daigus iki pageidaujamo dydžio. Be to, visuomet labai didelį įspūdį palieka netikėtai patiektas net toks įprastas patiekalas kaip sumuštiniai – ant stalo paberkite grūdų ir tiesiai ant jų sudėkite sumuštinius. O stalo vandenį patiekę išvalytame balto vyno butelyje taip pat išgausite netikėtą efektą“, – pasakoja šefas.

Rinkitės natūralias spalvas

Stalo puošybai ir patiekalų patiekimui geriausia rinktis kuo natūralesnes gamtos spalvas bei natūralias priemones ir vengti akį rėžiančių spalvų. Jų ypač neturėtų atsirasti lėkštėse ir kituose induose, kuriuose planuojate pateikti savo patiekalus. Spalvingi ir pavasarį primenantys patiekalai geriausiai atrodo žemės spalvų vienspalvėse, matinėse lėkštėse.

„Juk fantastiškai stalą papuošite grūdais, šiaudais ar samanomis, kitos dekoracijos tampa nebereikalingos. Galite ant stalo apgyvendinti augalų ar jų daigų nedideliuose vazonėliuose. Dar geriau – paruoškite itin gražias salotas: ne sumeskite visus produktus į vieną krūvą, o dėliokite salotas kompoziciškai. Aš visuomet pradedu nuo stambiausių salotų elementų ir dedu juos į apačią, smulkesnius į viršų – iš tiesų toks principas galioja visiems patiekalams. Salotų lapus verta sustatyti vertikaliai viršūnėlėmis į viršų, tarsi jos vis dar augtų. Kitus salotų ingridientus galima sukaišioti tarp lapų – taip patiekalas atrodys itin patrauklus ir šviežias“, – pataria Martynas.

Eksperimentuokite su skoniais

Ruošdamas vos keletą pagrindinių patiekalų Velykoms, Martynas daug dėmesio skiria „ne pirmu smuiku grojančiam“ maistui: „Pasirūpinu, kad per šventes visuomet turėtume įvairių rūšių skanios duonos, įdomaus sviesto ar naminio majonezo su prieskoniais. Man svarbu, kad šie patiekalai taip pat būtų gražiai patiekti – dar Kaziuko mugės metu įsigyju medinių peiliukų sviestui, įdomaus dizaino indelių. Taip pat stengiuosi, kad stalą papildytų ne tiesiai iš šaldytuvo ištrauktas sviestas, o papildytas prieskoniais. Pasidalinsiu idėja naminiam majonezui – pagardinkite jį česnaku, šviežiu baziliku ar japoniškais „wasabi“ krienais! Tada net paprastas kiaušinis su kiekvienu kąsniu bus kitoks ir įsimintinas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių