Quantcast

Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

  • Teksto dydis:

Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima pavadinti sūrių gurmanais, tačiau ar mokame juos laikyti?

Pakuotė

Ką daryti su pakuote, kurioje sūrį nusipirkote, kai ją jau atidarėte? Jei, kaip dažniausiai būna, sūris buvo suvyniotas į plastikinę ar maistinę plėvelę, šios jau nerekomenduojama pakartotinai naudoti. Maistinė plėvelė padės kaupti drėgmę ir sūris suges žymiai greičiau. Kad sūriai išsilaikytų ilgiau, geriau rinktis kitus sprendimus.

Riebalams atsparus (sviestinis) popierius arba folija idealiai tinka pusiau kietiems sūriams, taip pat fermentiniams, varškės. Svarbu juo uždengti perpjautą dalį, kad sumažėtų deguonies, patenkančio į sūrį, nes taip didėja jo gedimo galimybė.

Jei norite ilgai išsaugoti brandintą sūrį, pavyzdžiui, parmezaną, saugiausia jį suvynioti į sudrėkintą medvilninį audinį.

Neabejotinai veiksmingiausias sprendimas, kaip ilgai išsaugoti kietuosius ir pusiau kietuosius sūrius, yra vakuuminė pakuotė. Jeigu turite tokį aparatą namie, būtinai naudokite. Vakuumas leidžia iki minimumo sumažinti deguonies kiekį, tad ir pelėsio atsiradimo galimybę.

Į riebalams atsparų popierių suvyniotą sūrį arba supjaustytas jo riekeles taip pat verta įdėti į plastikinę dėžutę su dangteliu. Taip jie, ypač mėlynojo pelėsio, neskleis kvapo šaldytuve. Įdėkite į indelį ir kubelį cukraus – jis sugers drėgmę.

Vieta šaldytuve

Ne visi sūriai laikomi tokioje pačioje temperatūroje, todėl, atsižvelgiant į jo rūšį, derėtų sūrius palikti tam tikrose šaldytuvo lentynose.

Minkšti sūriai, kuriems reikia žemesnės temperatūros, dedami į žemiausią (ir šalčiausią) šaldytuvo lentyną, esančią tiesiai virš vaisių ir daržovių stalčiaus.

Brandintus ir pusiau brandintus sūrius geriau laikyti aukščiausioje šaldytuvo dalyje, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė, jiems ji yra tinkamesnė.

Prieš valgymą

Sūris skaniausias kambario temperatūros, tad prieš patiekiant jį iš šaldytuvo reikėtų išimti bent prieš valandą. Jeigu ketinate patiekti jį supjaustytą gabaliukais, pavyzdžiui, ant sūrio lentos, atminkite, kad jie greičiau apdžius nei dideli gabalai. Todėl geriausia sūrį padalyti porcijomis prieš patiekiant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
nusipirkti saldytuva. Susimoketi uz elektra. Jei liks pinigu - nusipirkti surio. Jei neturite pinigu protezams,dedate suri i saldytuva ir laikote. Viskas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių