Quantcast

Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)

  • Teksto dydis:

Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai augalinių baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ragina įtraukti voveraites į savo valgiaraštį. „Voveraitės – maisto produktas, žmonių valgomas jau nuo ankstyvųjų amžių. Ilga grybų vartojimo istorija rodo, kad tai – neabejotinai sveikatai palankus maistas. Šie grybai itin aromatingi, o skleidžiamas kvapas skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Taip organizmas paruošiamas pradėti virškinimo sistemos darbą“, – paaiškina sveikatai palankios mitybos specialistė.

Pasak ekspertės, voveraitėse yra mažai riebalų ir daug vertingų medžiagų, tokių kaip skaidulos ir mikroelementai. „Grybuose galime rasti B grupės vitaminų, vitaminų E, D, geležies, kalcio, kalio, magnio, fosforo ir kitų mineralų. Be to, voveraičių spalva žymi, kad jose yra beta karoteno. Grybus galime laikyti ir puikiu baltymų šaltiniu, tad jų vartoti reikėtų tiek visavalgiams, tiek gyvūninės kilmės produktų atsisakiusiems žmonėms“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Voveraitėse yra mažai riebalų ir daug vertingų medžiagų, tokių kaip skaidulos ir mikroelementai.

Ji pažymi, kad grybai nėra visų organizmui priimtinas maistas. „Tiems, kuriems trūksta grybų virškinimui reikalingo fermento trechalazės, taip pat alergiškiems grybams žmonėms reikėtų atsisakyti šio maisto produkto. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad grybuose gausu skaidulų, todėl, suvalgius didesnį kiekį, kai kurie gali pajusti diskomfortą pilvo srityje. Tokiu atveju reikėtų mažinti suvalgomų grybų porciją“, – įspėja specialistė.

Voveraitėmis su kaloringais spirgučių, sviesto, grietinės ar grietinėlės padažais reikėtų gardžiuotis saikingai. „Tradicinį bulvių su šviežių voveraičių padažu patiekalą geriau rinktis pietums, o ne vakarienei“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Kadangi voveraitės pasižymi subtiliu skoniu, geriausia naudoti švelnius prieskonius, kurie neužgožtų jų skonio. Druska, pipirai, česnakai, čiobreliai ir petražolės yra puikus pasirinkimas.


Apkepas su porais ir voveraitėmis

Tešlai:

280 g miltų,

140 g sviesto,

8 šaukštai šalto vandens.

Įdarui:

25 g sviesto,

4 porai,

250 g voveraičių ar kitų grybų,

2 kiaušiniai,

280 ml grietinėlės,

140 g fermentinio tarkuoto sūrio.

Į dubenį suberkite miltus, sudėkite sviestą ir pirštų galiukais trinkite, kol susiformuos masė. Tada įpilkite 8 šaukštus šalto vandens, paminkykite, kol visi komponentai susijungs. Suformuokite rutulį. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą, kad ji būtų maždaug 5 cm didesnė už 25 cm skersmens kepimo formą. Tešla turi padengti ir indo šonus. Tada apie 20 min. pašaldykite tešlą šaldiklyje. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kol tešla šaldoma, keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite porus, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės. Tada padidinkite kaitrą ir sudėkite grybus. Kepkite dar 5 min. ir išjunkite kaitrą. Šiek tiek subadykite pyrago pagrindą šakute, ant tešlos tieskite folijos ar kepimo popieriaus, išklokite pyrago formą, ant jo paberkite džiovintų pupelių. Kepkite 20 min., tada nuimkite popierių, pupeles ir kepkite dar 5–10 min., kol viršus paruduos. Dubenyje išplakite kiaušinius ir palaipsniui supilkite grietinėlę. Įmaišykite porus, grybus ir pusę sūrio. Pagardinkite prieskoniais ir supilkite įdarą į pyrago formą. Apibarstykite likusiu sūriu, tada kepkite 20–25 min., kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Palikite atvėsti.

Redakcijos archyvo nuotr.


Grikių rizotas su vištiena ir grybais

500 g viščiukų šlaunelių mėsos juostelių,

druskos,

pipirų,

2 šaukšteliai malto mairūno,

1 šaukštelis čiobrelių,

400 g grybų mišinio,

100 g šviežių voveraičių,

0,5 svogūno galvutės,

2 skiltelės česnako,

750 ml vištienos sultinio,

3 šaukštai sojų padažo,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

200 g grikių kruopų,

šviežių prieskoninių žolelių,

50 g tarkuoto parmezano.

Viščiukų šlaunelių mėsos juosteles supjaustykite kubeliais, paskaninkite druska ir pipirais, puse džiovintų prieskoninių žolelių – mairūnu ir čiobreliu. Mėsą atidėkite į šalį. Grybus kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnaką – taip pat. Nedideliame prikaistuvyje sultinį užvirinkite su sojų padažu ir likusiomis prieskoninėmis žolelėmis. Pasiruoškite troškintuvą, kurio talpa maždaug 4 l. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Didelėje, gilioje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite susmulkintus svogūnus ir pakepinkite apie 5 min. Suberkite susmulkintą česnaką ir suverskite vištienos gabaliukus. Apkepkite mėsą iš visų pusių maždaug 2–3 min. ir sukrėskite į troškinimo indą. Į tą pačią keptuvę suverskite voveraites ir supilkite likusį 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Įberkite druskos, pipirų ir kepkite pamaišydami 2–3 min. Tada grybus sukrėskite į troškintuvą prie vištienos. Į troškintuvą suberkite sausas grikių kruopas, viską sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais. Pridėkite susmulkintų šviežių prieskoninių žolelių (mairūnų, čiobrelių) ir sumaišykite. Ant viršaus supilkite likusį verdantį sultinį, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę pusvalandžiui. Ištraukite troškintuvą iš orkaitės, nuimkite aliuminio foliją ir apibarstykite patiekalą tarkuotu parmezanu. Galite patiekti su mėgstamomis salotomis ir natūraliu jogurtu.

Redakcijos archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių