Quantcast

Tiesiant naują kelią – pavojus smiltyniniams gvazdikams

Prieš metus rašiau apie retuosius Pažaislio miško augalus. Atėjo laikas tai prisiminti.

Visuomenei pranešta, kad kitąmet bus vykdoma kelio nuo Kauno hidroelektrinės (HE) iki Ateities plento statyba. Mane neramina maždaug pusės kilometro kelio atkarpa ties Petrašiūnų progimnazijos stadionu. Toje vietoje gal 50 m ruože, pušyno pakraštyje, įsikūrusi smiltyninių gvazdikų kolonija. Šis augalas papuola į Europos Bendrijai svarbių rūšių sąrašą.

Smiltyninis gvazdikas yra gajus augalas, prisitaikęs gyventi sausuose pušynuose, neturtinguose dirvožemiuose. Gležnutis gvazdikas neatlaikytų konkurencijos su daug galingesniais kaimynais ir žūtų. Jis auga tokiuose plotuose, kur negali išgyventi kiti.

Senais laikais, kai nebūdavo kitokių būdų pasipuošti gėlių darželius prie namų, jį žmonės parsinešdavo iš miško. Tai augalas, kuriam tereikia smėlio, saulės, jis gali augti ir smėlėtuose pievelių plotuose. Šis gvazdikas, kaip ir kiti jo broliai, perkelti į kultūrinę terpę, puikiausiai auga bet kokioje lengvesnėje nerūgščioje žemėje. Vienintelė sąlyga – juos reikia ravėti, apsaugoti nuo piktžolių.

Tiesiant naują kelią ir norint bent kiek atitaisyti gamtai padarytą žalą, reikėtų gvazdikus perkelti į panašią augavietę už atliekamų darbų zonos, o galbūt ir į kitą geležinkelio pusę – į Kauno marių regioninio parko valdas.

Šie gvazdikai auga žaliais lopinėliais po keliasdešimt ir daugiau individų, juos reikėtų išskirstyti bent po kelis. Botanikos sodo ir dekoratyviniais augalais užsiėmusių įmonių specialistai turi sukaupę patirties ir tam reikalingų priemonių.

Viliuosi, kad aistringi gamtos mėgėjai, metę į šonus tuščias kalbas, paims kastuvus į rankas ir atliks Europai, kartu ir mums visiems labai reikalingą darbą. Tereikėtų savivaldybės specialistams suorganizuoti talką. Būtų gražu apsaugoti nuo sunaikinimo ir labai dekoratyvius ten pat augančius šakotuosius šiaudenius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
tai paimtu ir pasetu kitoje vietoje nerasinejes nesamoniu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių