Quantcast

Milijonai žmonių stebėjo visišką Saulės užtemimą: reginys pažymėtas vakarėliais ir net vestuvėmis

  • Teksto dydis:

Šiaurės Amerikoje dešimtys milijonų žmonių pirmadienį stebėjo kvapą gniaužiantį dangaus reginį – visišką Saulės užtemimą.

Mėnulio metamas šešėlis 11.07 val. vietos (21.07 val. Lietuvos) laiku panardino Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantę į visišką tamsą, paskui greitai praskriejo virš JAV, o nepraėjus nė pusantros valandos reginys jau buvo matomas virš Kanados Atlanto vandenyno pakrantės.

Visiškas Saulės užtemimas, kai Saulės vainikas švietė iš už Mėnulio, buvo pažymėtas šventėmis, vakarėliais ir net masinėmis vestuvėmis.

„Tai buvo įspūdinga. Niekada nebuvau mačiusi nieko panašaus“, – sakė 36 metų Paulina Nava, Meksikos pajūrio miesto Masatlano gyventoja.

Ji pridūrė, kad susirinkusieji „šaukė, plojo, vieni fotografavosi, kiti bučiavosi“.

Į Masatlaną atvykęs Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) pavadino šį renginį „labai gražia, nepamirštama diena“.

Tuo metu Kanados Monrealio mieste biurų darbuotojai plūdo iš darbo vietų daryti nuotraukų su prie telefonų prispaustais tamsintais akiniais.

„Mano širdis daužėsi labai greitai“, – sakė 26-erių Erica Park (Erika Park).

Pasak NASA, kuri visą laiką Saulės užtemimą transliavo internetu, visiškas užtemimo „kelias“ – maždaug 185 km pločio ruožas – apėmė kelis didelius miestus, įskaitant Dalasą, Indianapolį, Klivlandą, Bafalą, Niujorką ir Monrealį. Šiame ruože gyvena apie 44 mln. žmonių. Vertinant 320 km pločio ruožą prisidėtų dar pora šimtų milijonų gyventojų.

Uždarytos mokyklos, masinės vestuvės

Teksase, Arkanzase, Ohajuje ir Meine viešbučiai ir trumpalaikės nuomos apartamentai geriausiose vietose stebėti užtemimą buvo išgraibstyti prieš kelis mėnesius.

Teksaso valstijoje, Ingramo mieste esančiame Stounhendžo II parke, kuris yra priešistorinio objekto Anglijoje kopija, susirinko daugybė stebėtojų iš viso pasaulio.

57 metų Jeni Lyn Hunter (Dženi Lin Hanter) ir jos 60 metų vyras Charlesas Guillory (Čarlzas Giloris) atvyko iš Floresvilio Teksaso valstijoje. Pora prisistatė esanti pagonys ir dėvėjo Merlino kepures.

„Man tai labai daug reiškia, nes sergu ketvirtos stadijos vėžiu, bet aš nepasiduodu, tai yra gyvenimo saulės atgimimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. L. Hunter.

Tai buvo įspūdinga. Niekada nebuvau mačiusi nieko panašaus.

Pranešama, kad daugiau nei 300 porų davė įžadus per masinę vestuvių ceremoniją Raselvilyje, Arkanzaso valstijoje.

Jungtinių Valstijų oro linijų bendrovė „Delta“ buvo numačiusi du specialius reisus užtemimo kelyje, o daugelis mokyklų toje vietovėje pirmadienį buvo uždarytos.

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), labiausiai tikėtinas JAV respublikonų kandidatas lapkričio prezidento rinkimuose, pirmadienį paskelbė kampanijos reklamą, kurioje jo galva užstoja Saulę. Tačiau 2017-aisiais, būdamas JAV prezidentu, jis stebėjo Saulės užtemimą Baltuosiuose rūmuose be jokių specialių akinių, nepaisydamas visų saugumo patarimų.

Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pašiepė savo galimą varžovą rinkimuose ir socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ragino žmones laikytis saugumo reikalavimų.

Sveikatos specialistai taip pat primygtinai ragino žmones naudoti sertifikuotus užtemimo akinius, kad būtų išvengta sunkių tinklainės pažeidimų.

Akinius galėjo nusiimti tik tie, kurie buvo visiško užtemimo kelyje. Kitas visiškas Saulės užtemimas didžiojoje Šiaurės Amerikos dalyje įvyks 2044 metais.

„Deimantinis žiedas“

Pirmadienio užtemimas taip pat buvo naudinga proga mokslininkams. NASA prieš užtemimą, jo metu ir iškart po jo paleido tris zondavimo raketas, kad ištyrinėtų jonosferos – viršutinio atmosferos sluoksnio, svarbaus radijo ryšiui dideliais atstumais – pokyčius, kuriuos sukėlė staigi tamsa.

Be to, užtemimas suteikė puikią galimybę ištirti Saulės vainiką – išorinį Saulės atmosferos sluoksnį, kurį paprastai paslepia akinanti Saulės paviršiaus šviesa, tačiau kuris turi didžiulę įtaką viskam – nuo palydovų iki elektros tinklų.

„Aukštai esama debesų, bet vainiko grožis aiškiai matomas“, – sakė NASA heliofizikas Michaelas Kirkas (Maiklas Kirkas), kai užtemimas praslinko pro Dalasą.

„Matote, kad ši smaili struktūra tiesiog kyšo į viršų – ji yra stulbinamai graži“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad vainikas yra „asimetriškas“, nes Saulė artėja prie savo 11 metų ciklo piko.

Tuo metu, kai prasidėjo užtemimas atsiskleidė raižytas Mėnulio reljefas, sukurdamas „deimantinio žiedo“ efektą, o danguje trumpam pasimatė Veneros ir Jupiterio planetos.

Ankstesnių užtemimų metu buvo pastebėtas keistas gyvūnų elgesys, pavyzdžiui, kaip gaidžiai gieda, manydami, kad tuoj išauš.

Tuo metu žmonėms Saulės užtemimai sukelia nuostabą, susiduriant su savo nežymia vieta kosminėje tvarkoje, sako mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebepamenu,

Nebepamenu, portretas
kelis maciau. Pirmasis paliko ispudi,nes buvau dar vaikas. O kiti - taip turi buti ir tiek.

Anonimas

Anonimas portretas
Baisu ,kiek durnių..Kas iš to kad tu pamatysi tą vaizda ,sveikesnis būsi ,laimingesnis būsi idiotai .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių