Quantcast

Ar yra bulvių, kurių nepuola kolorado vabalai?

  • Teksto dydis:

Yra bulvių rūšių, kurios kolorado vabalams atsparios, tačiau jų auginti nerekomenduojama. Taip sako Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto Augalų patologijos ir apsaugos skyriaus vedėja Roma Semaškienė.

LRT RADIJO klausytoja Vilma kreipėsi dėl kolorado vabalų, puolančių jos bulves. „Dabar jau baigiasi vasara, kaimynystėje ant bulvių kolorado vabalų nėra, o pas mane – net aplipę. Norėčiau sužinoti, ar yra tokių bulvių, kurių nepuola kolorado vabalai? Esu girdėjusi tokį dalyką. Ir nuo ko priklauso tai, kad ant šalia augančių bulvių kolorado vabalų nėra, o ant manųjų – daug?“ – teiraujasi moteris.

Specialistės teigimu, pirmiausiai neaiškus klausimas, ar puola pats vabalas ar lervos, mat matomą žalą daro tik pastarosios. „Vabalų žala – ta, kad jie, peržiemoję, pavasarį, esant palankioms sąlygoms, ant bulvių lapų padeda kiaušinėlius ir iš tų kiaušinėlių išsirita lervos, kurios maitinasi augalų lapais. Ir jos yra kelių ūgių: nuo pirmo iki ketvirto ūgio. Kuo didesnės – tuo ėdresnės“, – aiškina pašnekovė.

R. Semaškienės žožiais, ši vasara pakankamai šilta ir palanki kolorado vabalui. „Jei pas kaimynus nėra kolorado vabalų, tikėtina, kad jie naudojo insekticidus arba dažnai renka kolorado vabalus ar jų lervas. Jeigu su kenkėjais kovoja tokiu būdu, tai jų ir nematyti“, – įsitikinusi žinovė.

Žemdirbystės instituto atstovės tvirtinimu, ten, kur bulvės auginamos nuolat, šių vabalų tikimybė visada didesnė, be to, šilti orai taip pat labai palankūs šio kenkėjo plitimui. Bulvėmis reikia rūpintis ir, pamačius pirmas mažąsias lervas, jas tiesiog surinkti ir sunaikinti, o tai daryti ne kartą per sezoną. Visgi moteris rekomenduoja su šiais vabalais kovoti, o ne ieškoti atsparių rūšių.

„Tam tikros veislės dėl lapuose esančių medžiagų gali būti daugiau ar mažiau mėgstamos kolorado vabalų, tačiau atsparių kolorado vabalams bulvių mes neturime. Yra tik genetiškai modifikuotos veislės, kurios Lietuvoje neleidžiamos auginti ir neauginamos. Nerekomenduojame jų atsivežti“, – kalba R. Semaškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bulvių augintojas

 Bulvių augintojas  portretas
Jeigu bulvių kerų krūmai (bulvienojai)silpni, ploni, lapai plonyčiai šviesiai žalios spalvos tai nuo kolorado vabalų neatsiginsi. Bulvienojai raudonuos, kaip raudonųjų serbentų krūmai.Jeigu bulvienojų stiebai stori, tvirti, lapai stambūs,mėsingi, tamsiai žali, tai koloradui sunkiai įveikiami ir jų retai kur pamatysi, nes jiems per ,, riebus" maistas.Čia priklauso nuo bulvių veislės, jų priežiūros, žemės maistingumo (tręšimo pakankamo) .Tą parodo bulvių auginimo patirtis, kai auginama daug veislių buvių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių